Kuchnia Śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska to…

bez wątpienia jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych  na świecie. Każdy, kto spędził nawet najkrótszy okres nad morzem śródziemnym nie pozostanie obojętny na  cudowne smaki i aromaty  tamtego regionu.  Pełne i intensywne potrawy jakie możemy znaleźć na stołach u wybrzeży morza śródziemnego wyryją  wspomnienia  na długie miesiące po powrocie.

 

Co więcej…

większość najbardziej znanych potraw to dania bardzo proste, przyrządzane od pokoleń z uprawianych na miejscu składników. Jednakże aby uchwycić prawdziwe, słoneczne smaki tego regionu trzeba sięgnąć po składniki najwyższej jakości.

 

Kuchnie śródziemnomorską cechuje…

ogromna różnorodność gdyż składają się na nią tradycje kulinarne  mieszkańców 21 państw przylegających do basenu morza śródziemnego.  Każde z tych państw charakteryzujących się rożnymi warunkami geograficznymi może się poszczycić  własnymi recepturami na doskonale śródziemnomorskie potrawy, ale wszystkie łączą doskonale, pełne aromatu produkty i pachnące zioła.

 

W zasadzie kuchnie śródziemnomorską można podzielić na trzy regiony:

Kuchnia wschodniośródziemnomorska

obejmuje Syrię, Liban, Izrael, Egipt, Turcję Grecję i Cypr. Kuchnie to wyróżnia użycie takich składników jak jogurty, sery: feta, halumi labneh, natka pietruszki, sumak, cytryny, granaty, orzechy. Spośród zbóż jadane są ryz oraz płaskie chleby takie jak pita i  lawasz, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh. Z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów. Popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też falafel.

Kuchnia południowoeuropejska

obejmuje Włochy, Monako, południowo-zachodnia Hiszpanię, południową Francję oraz wyspy należące do tych krajów. Ważnym elementem tradycji kulinarnej tego regionu jest wino, zarówno jako napój jak i dodatek aromatyczny do dań. Ulubione składniki tego regionu to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia oraz orzeszki piniowe. Ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb.

Kuchnia północnoafrykańska

obejmuje Maroko, Libię, Algierię oraz Tunezję. Jest to najbardziej aromatyczna odmiana spośród kuchni śródziemnomorskich. Chętnie używane są takie przyprawy jak  kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout. Słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele a  charakterystycznym produktem są kiszone cytryny. Ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie.

 

 

Udostępnij: