Kurczak z kuskusem po marokańsku (Maroko)

0

Kurczak z kuskusem po marokańsku to idealna propozycja na dobre danie główne. Nasza propozycja jest przeznaczona na 4-6 porcji

 

Składniki

Około 3 łyżek oliwy z oliwek

8 kawałków kurczaka z kośćmi, takich jak ćwiartki, piersi lub udka

2 posiekane cebule

2 zmiażdżone duże ząbki czosnku

2,5 centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i drobno posiekany

150 g suchej ciecierzycy, namoczonej na noc i osaczonej

4 duże marchewki pokrojone na grube kawałki

Duża szczypta pręcików szafranu rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku

Skórka drobno otarta z 2 cytryn

2 czerwone papryki, bez łodyg, gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki

2 duże cukinie, pokrojone na cząstki

2 pomidory bez gniazd nasiennych i posiekane

100 g posiekanych suszonych moreli

1/2  łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego albo do smaku

600 ml wody

15 g masła

600 g kaszki kuskus instant

sól i pieprz harissa, do podania (do wyboru)

 

Kurczaka z kuskusem przygotowujemy następująco: 

  1. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Kawałki kurczaka dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać do oliwy, skórą do dołu. Rumienić przez 5 minut. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok.
  2. Na patelnie wrzucić cebulę. W razie potrzeby wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 5v minut. Dorzucić czosnek i imbir. Obsmażać przez 2 minuty.
  3. Do naczynia ponownie przełożyć kurczaka. Wrzucić ciecierzycę, marchewkę, szafran i skórkę z cytryny. Zalać 2,5-centymetrową warstwą wody. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Zmniejszyć płomień. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 45 minut, aż ciecierzyca będzie miękka. Wrzucić paprykę, cukinię, pomidory, suszone morele, kmin ii kolendrę. Doprawić do smaku pieprzem kajeńskim, zwykłym i solą. Przykryć i dusić przez dalsze 15 minut.
  5. Zagotować wodę. Domieszać 1 łyżeczkę soli i masło. Wsypać kuskus. Starannie przykryć garnek, zdjąć z ognia i zostawić na 10 minut.
  6. Rozdzielić widelcem ziarnka kaszki. Rozłożyć kuskus do osobnych naczyń. Podawać z kurczakiem i harissą w osobnym naczyniu, jeśli jest przewidziana.
Udostępnij: