Moules Marini

0

Owoce morza jakimi są bez wątpienia Moules to smakowita propozycja dla ludzi lubiących dobrą kuchnie śródziemnomorską. Opisane danie jest przeznaczone na 4 porcje. 

 

Składniki

2 kg żywych omułków

2 łyżki oliwy z oliwek

800 g posiekanych pomidorów z puszki

300 ml wytrawnego białego wina

2 łyżki drobno posiekanej świeżej zielonej natki pietruszki plus do przybrania

1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano

sól i pieprz

bagietka, do podania

 

Sposób przyrządzenia Moules Marini 

  1. Omułki moczyć w misce z lekko osoloną wodą przez 30 minut. Opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Delikatnie oskrobać resztki piasku z muszli. Małym, ostrym nożem odciąć „brody”.
  2. Wyrzucić wszystkie połamane, zgniecione lub otwarte muszle oraz te, które nie zamykają się natychmiast po lekkim stuknięciu trzonkiem noża. Wskazuje to, że omułki są martwe i spożycie ich mogłoby się skończyć poważnym zatruciem pokarmowym. Muszle ponownie opłukać i odłożyć na sito.
  3. Oliwę rozgrzać w dużym garnku na średnio dużym ogniu. Wrzucić czosnek i, mieszając, smażyć przez około 3 minuty, aby nadać smak oliwie. Łyżką cedzakową usunąć czosnek z garnka.
  4. Do garnka dodać pomidory z zalewą, wino, zieloną natkę pietruszki i oregano. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić przez 5 minut, żeby połączyły się smaki.
  5. Wrzucić omułki, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Regularnie potrząsać garnkiem aż wszystkie muszle się otworzą. Łyżką cedzakową przełożyć omułki do miseczek, wyrzucając wszystkie muszle, które się nie otworzyły.
  6. Sos doprowadzić do smaku solą i pieprzem. Zalać omułki sosem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki i natychmiast podawać z dużą ilością kromek bagietki do wycierania pysznego sosu.
Udostępnij: