Przyprawy Śródziemnomorskie

Świeże zioła jako najważniejsze przyprawy kuchni śródziemnomorskiej 

Kuchnia śródziemnomorska nie może obejść się bez świeżych ziół. Półki sklepowe są pełne różnego rodzaju przypraw, ale najlepiej hodować je we własnym ogródku, na parapecie lub nawet w doniczkach w kuchni. Warto mieć pod ręką świeże zioła liściaste- takie jak bazylia, natka pietruszki, rozmaryn i mięta- ich aromat ulatnia się częściowo w trakcie suszenia, a także w trakcie podgrzania-dlatego należy dodawać je do potraw pod koniec gotowania.

Natomiast zioła ze zdrewniałymi łodyżkami, np. tymianek, oregano czy liście laurowe zachowują woń i smak także po ususzeniu więc nie muszą być świeże- zawsze dodadzą smaku sporządzonym potrawom.

 

Rozmaryn

Rozmaryn to wieloletni krzew  występujący w stanie dzikim w rejonie morze śródziemnego. Jest niezwykle aromatyczny, dzięki dużej zawartości olejków eterycznych.

Rozmaryn można uprawiać w domu, gdyż nie jest zbyt wymagającą rośliną.

W kuchni śródziemnomorskiej stosuje się zarówno świeży jak i suszony, przy czym suszony jest dużo łagodniejszy. Rozmaryn doskonale podkreśla walory smakowe potraw z dziczyzny, baraniny, drobiu i ryb. Jest często dodawany do potraw z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami oraz grzybami. Ponadto idealnie łączy się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber. Charakterystyczny smak i aromat rozmarynu sprawia, że jest wykorzystywany w marynatach octowych albo po prostu dodawany do oliwy dla nadanie jej aromatu.

Rozmaryn ma wszechstronne właściwości zdrowotne- ułatwia trawienie tłustych potraw, działa rozgrzewająco, więc zaleca się jego stosowani w przypadku przeziębienia, a także pobudza krążenie krwi do głowy dzieci czemu poprawia pamięć i koncentracje oraz przyśpiesza porost włosów.

 

Bazylia

Trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską bez bazylii mimo że wywodzi się z krajów afrykańskich i azjatyckich. Ta jednoroczna roślina rozwija się skutecznie w domowych warunkach. Bazylia nie lubi nadmiaru wody, ale należy ją podlewać systematycznie.

Aromat bazylii sprawia że doskonale komponuje się z pomidorami. Ponadto jest idealnym uzupełnieniem bakłażana, cukinii, oraz szpinaku. Wrzucając bazylie w ciągu ostatnich 30 minut gotowania nadamy aromatu zupom z roślin strączkowych (groch, soczewica). Idealnie pasuje również do pasztetów, drobiu, gulaszu i sosów. Bazylia wchodzi w skład pesto oraz ziół prowansalskich.

Bazylia ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wzmacnia układ pokarmowy, pobudza apetyt,  przyśpiesza procesy trawienne. Ma  także działanie łagodzące,  rozkurczowe i wiatropędne oraz zapobiega wzdęciom.

 

Oregano

Oregano to roślina wieloletnia pochodząca z rejonu morza śródziemnomorskiego oraz  z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji. W przeciwieństwie do ziół takich jak bazylia czy rozmaryn, jej liście mogą mieć lepszy smak w suszonej postaci a nie świeżej. Oregano jest szeroko stosowane we wszystkich odmianach kuchni śródziemnomorskiej.

We Włoszech jest najczęściej stosowane z pieczonymi, grillowanymi lub smażonymi warzywami, mięsem lub rybami. Bardzo dobrze łączy się z ostrymi potrawami.

W Turcji natomiast jest stosowanie głównie do wzbogacenia smaku mięsa, zwłaszcza baraniego i jagnięcego, toteż często można je znaleźć na stole w grill barach i restauracjach typu kebab razem z papryką, solą i pieprzem.

Liście oregano są również dodawane w Grecji do sałatki greckiej oraz do wzbogacenia aromatu limonkowo-oliwnego sosu powszechnie stosowanego do dań z ryb, grillowanych mięs i niektórych zapiekanek. Podobnie jak rozmaryn, można dodać kilka pędów oregano do oliwy z oliwek w celu z aromatyzowania smaku.

Do najbardziej znanych właściwości zdrowotnych oregano należy działanie antyseptyczne,  potrafi zwalczyć groźne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze, nawet te, z którymi nie radzą sobie współczesne antybiotyki. Działa odtruwająco, wiatropędnie, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry. Zawiera on także silne antyutleniacze, dzięki czemu zapobiega  niektórym rodzajom nowotworów i odmładza.

 

Czosnek

Ta wieloletnia roślina, której ojczyzną jest Azja znana jest z charakterystycznego smaku i zapachu. Czosnek dodawany jest powszechnie do większości potraw w kuchni śródziemnomorskiej m.in. do zup, sosów do mięs i sałatek. Wzbogaca smak duszonych mięs: wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i drobiu. Jest doskonałym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ślimaków, małż oraz grzybów. Czosnek jest idealny do aromatyzowania oliwy, oraz marynat, jak również jako dodatek do twarogu z ziołami. W duecie z pomidorami występuje jako bruschetta, 

Charakterystyczną woń czosnku nadaje związek zwany allicyna. Uwalnia się on podczas rozdrabniania lub miażdżenia czosnku a im drobniej zostanie on posiekany, tym intensywniejszy smak nadaje potrawie. Warto również wiedzieć ze nabieranie przed danie czosnkowego smaku trwa kilka minut więc należy dodać ta przyprawę co najmniej 5 minut przed zakończeniem gotowania potrawy.

Czosnek ma szereg zastosowań w lecznictwie. Regularne stosowanie czosnku wzmacnia system odpornościowy, a tym samym pomaga wyleczyć przeziębienie i grypę. Znajdująca się w czosnku allicyna ma korzystny wpływ na serce oraz pomaga obniżyć cholesterol. Czosnek blokuje także przemiany komórek mogące prowadzić do nowotworu – i wręcz może niszczyć komórki rakowe, które już się pojawiły.

 

Mięta

Ta aromatyczna roślina o charakterystycznym świeżym aromacie, głównie znanym z z pasty do zębów, gumy do życia czy nalewki Creme the Menthe jest również powszechnie stosowana w kuchni śródziemnomorskiej.

Mięta współgra ze smakiem wielu warzyw takich jak młode ziemniaki, pomidory, marchew czy groch. Kilka świeżych liści nadaje rześki smak sałatkom i sosom sałatkowym.

Mięta jest często stosowana w deserach, nadając charakterystyczny odświeżający smak owocom, sorbetom czy lodom. Suszoną miętą  posypuje się również hummus i dania zbożowe.

Zastosowanie lecznicze mięty: wpływa korzystnie na układ odpornościowy, jest dobra na przeziębienia , grupę czy gorączkę. Pomaga także w trawieniu, łagodzi dolegliwości reumatyczne, użądlenia oraz bóle ucha. Ma działanie wiatropędne i i stymulujące.

 

Tymianek

Pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego tymianek  jest  małą wieloletnią rośliną o charakterystycznym ostro- pikantnym aromacie. Szczególnie często używa się go w kuchni francuskiej gdzie jest uważany za jedno z najznakomitszych ziół i jest powszechnie stosowany jako ozdoba do sałatek oraz do zupy krem z mięczaków (clam chow). Tymianek wchodzi w skład buquet garnis (razem z liściem laurowym i natką pietruszki)

Tymianek często dodaje się do chleba, masła ziołowego, majonezu ziołowego, octu oraz musztardy. Doskonale łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią. Za pomocą tego zioła można  podkreślić smak farszów, pasztetów, gulaszów, zup i bulionów, a także nadać ciekawy aromat pomidorom, cebuli, marchwi, porom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom oraz ziemniakom.

Tymianek ma również szereg zastosowań leczniczych. Roślina działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz rozgrzewająco. Tymianek pomaga w trawieniu pokarmów o dużej zawartości tłuszczu, można go również stosować miejscowo- przy zapaleniu krtani, bólu gardła, zapaleniu migdałów czy przykrym oddechu. Jest składnikiem dentystycznych płynów przeciw-próchniczych.

 

Liście laurowe

Liście laurowe  nazywane również wawrzynem szlachetnym rosną na ponad stuletnim drzewie lub krzewie z rejonu  śródziemnomorskiego. Dobrej jakości suszone liście laurowe powinny mieć oliwkowy kolor- gdy są brązowe oznacza to że utraciły już swój aromat. Najczęściej można je spotkać w zupach, gulaszach, sosach, gdyż ich charakterystyczny, gorzkawy i lekko ostry aromat doskonale wzmacnia smak potrawy. Jednak należy używać ich w małych ilościach i po gotowaniu usunąć z potrawy, w przeciwnym razie uczynią  ją gorzkawą i niezbyt smaczną.

Wawrzyn ma również szerokie zastosowanie zdrowotne. W postaci mocnego naparu pomaga zlikwidować łupież, kolkę żołądkową i bóle pęcherza. A stosowany przez tydzień rozpuszcza kamienie nerkowe. Natomiast wywar dodany do kąpieli wygładza skórę, łagodzi bóle kostne i stawowe  oraz likwiduje grzybicę

Udostępnij: