Składniki Śródziemnomorskie

Składniki w kuchni śródziemnomorskiej cechują się świeżością i bogatym aromatem, który jest wynikiem słonecznego, ciepłego i odpowiednio wilgotnego klimatu. 

 

Pomidory

Soczyste, dojrzewające na słońcu pomidory wzbogacają smak gotowanych i surowych potraw znad Morza Śródziemnego. Kiedy w sklepach są tylko pozbawione smaku pomidory ze szklarni, lepiej do dań gotowanych użyć dobrej jakości pomidorów z puszki. Słusznym wyborem są włoskie pomidory. W wielu przepisach idealnie sprawdzają się pomidory malinowe oraz małe pomidorki koktajlowe. Wybierając pomidory szukajmy gładkiej, nieuszkodzonej skóry i miąższu który lekko ugina się przy dotknięciu.

Pomidory mają wiele witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają przeciwutleniacze dzięki którym tkanki wolniej się starzeją, a także wzmacniają odporność za sprawą dużej zawartości witaminy C

 

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny to nieodłączny składnik większości sosów sałatkowych, ale również wybornie komponuje się z owocami takimi jak truskawki , podkreślając ich smak. Ten aromatyczny, słodkawy ocet winny, tak jak wino, im starszy, tym na ogół bywa lepszy i droższy. Najlepsze marki mają na etykiecie zwrot aceto balsamico tradizionale di Modena- co oznacza, że dany ocet został wyprodukowany zgodnie z tradycyjnymi metodami. Na szczęście już niewielka ilość octu nadaje potrawą świetny i wyjątkowo trwały smak, więc zapas nie zużyje się zbyt szybko- należy jedynie przechowywać ocet w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, z dala od źródeł ciepła.

 

Oliwa z oliwek

Trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez oliwy z oliwek. Jest ona bazą większości potraw, zarówno smażonych, pieczonych, jak i gotowanych. Nie wnika w głąb mięsa, a powoduje jego chrupkość. Oliwa z oliwek jest rewelacyjna do dań z ryżu czy spaghetti oraz jako dodatek do owoców morza i sałatek.

Oliwa z oliwek, choć zawiera wiele tłuszczu, ma niewiarygodne właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, oraz ciśnienie, a zawarte w niej substancje chemiczne mogą dodatkowo chronić przed nowotworami. Oliwa sprawia, że organizm wolniej się starzeje a także  korzystnie wpływa na krew, hamując jej krzepliwość.

 

Bakłażany

Bakłażany o ciemnofioletowej gładkiej skórce  dla wielu osób stanowią symbol kuchni śródziemnomorskiej. Są podstawowym składnikiem diety dla Włochów i Francuzów.

Bakłażany są doskonałą przystawkę albo przybraniem dania. Należy kupować wyłącznie jędrne bakłażany o gładkiej skórce. Wielkość nie wpływa na smak ale im grubszy bakłażan tym ma więcej pestek. Przed użyciem warto pokrojone kawałki bakłażana posypać solą i odstawić na 30 minut. Dzięki tej prostej technice usuniemy z miąższu wilgoć, co zapobiegnie rozmiękaniu warzywa oraz usunie charakterystyczny gorzki sok. Po  osączeniu dokładnie opłukujemy nadmiar soli  i osuszamy w papierowym ręczniku. Bakłażan doskonale łączy się z pomidorami.

 

Owoce morza

Ryby i owoce morza odgrywają główną role w diecie śródziemnomorskiej. Kupując ryby lub owoce morza wybieramy tylko najświeższe sztuki i przyrządzamy tego samego dnia. Ryba powinna mieć jasne lśniące oczy i czerwone skrzela. Kupowana w całości powinna być jędrna, w przeciwnym wypadku oznacza to że wyciągnięto ją z wody poprzedniego dnia i już się nie nadaje. Przekrojone na pół kawałki ryb takich jak tuńczyk czy miecznik powinny mieć czystą powierzchnie. Ryba nie może „pachnieć” rybą. Powinna mieć świeżą, prawie słodką woń.

Owoce morza: małże, ostrygi, omułki powinny być żywe. O świeżości świadczą zamknięte muszle. Krewetki przed transportem są mrożone. Im krócej przyrządzamy owoce morza tym są smaczniejsze i lepiej wyglądają.

 

Figi

Figi uprawiane są głównie w rejonie morza śródziemnomorskiego. W Polsce trudno dostać świeże figi, zazwyczaj spożywamy je ususzone. Jeżeli jednak uda nam się dostać świeże, pamiętajmy ze powinny być miękkie. Biały nalot na owocach oznacza ze figi są soczyste wilgotne i miękkie i nie powinien nas niepokoić. Należy pamiętać by przechowywać je w temperaturze do 5 stopni Celsjusza.

Figi doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek deserów i ciast. Idealnie pasują także to dziedziczny lub wieprzowiny. Mona przygotowywać z nich przetwory- dżemy i kompoty.

Owoce figowca działają wzmacniająco i przeciwbakteryjnie. Dzięki dużej zawartości magnezu redukują stres a wysoka zawartość żelazo pomaga walczyć z anemia.

 

Granaty

Granaty to owoce o słodkim i orzeźwiającym aromacie, wypełnione soczystymi nasionami

Czerwonofioletowy sok z granatu doskonale gasi pragnienie i dodaje się go do napojów i deserów. Z owoców odmian słodkich produkuje się słodkie wina a dziko rosnące granaty mogą zastępować sok z cytryny.

Granat ma działanie antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.

 

Kapary

Kapary są ważnym składnikiem śródziemnomorskich potraw. Maja ostry smak który można porównać do mieszanki musztardy i czarnego  pieprzu. Kapary doskonale łączą się z bazylią, oregano, czosnkiem i oliwkami. Powinno się je dodawać pod koniec gotowania gdyż wysoka temperatura pozbawia je smaku.

Kapary maja dużo przeciwutleniaczy i pomagają leczyć wzdęcia, reumatyzm  i impotencje u mężczyzn

 

Ser ricotta

Ricotta to miękki niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, owczego lub krowiego. Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Ser ricotta ma łagodny smak, ani zbyt słony ani przejrzały, oraz śnieżnobiały kolor.

Można go spożywać na świeżo lub jak składnik ciast, deserów, farszów i klusek. Jest także fanatycznym dodatkiem do makaronów i sosów pomidorowych.

 

Mozzarella di bufalla

Mozzarella di bufalla to najbardziej ceniona odmiana mozzarelli. Charakteryzuje się ciągliwością po roztopieniu i jak sama nazwa wskazuje, powstaje z mleka bawolic- samic z gatunku bawół domowy. Mozzarella di bufalla sprzedawana jest w postaci niewielkich kawałków o obłym kształcie. Jest używany przede wszystkim jako składnik sałatki Caprese, lasagni oraz większości rodzajów pizzy, doskonale absorbując i podkreślając aromat pozostałych składników potrawy.

 

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, mający swoich zagorzałych zwolenników na całym świecie  i znany głównie  jako ser do ucierania. Jest to ser twardy, o ziarnistej konsystencji i charakterystycznym pikantny i dojrzałym smaku. Młody parmezan doskonale sprawdza się jako przystawka do wina. Dojrzały można podawać z suszonymi figami i śliwkami a także orzechami laskowymi. Kawałki parmezanu sprawia się octem balsamicznym z Modeny. Natomiast starty parmezan jest idealnym dodatkiem do zup, spaghetti czy risotto, w płatkach do sałatek.

Udostępnij: