Szynka parmeńska z owocami

0

Szynka parmeńska z owocami to idealna włoska przystawka dla 4 osób 

 

Potrzebne składniki do przyrządzenia przystawki:

1 melon kantalupa lub miodowy

4 dojrzałe świeże figi (do wyboru)

12 bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej

oliwa z oliwek, do skropienia

pieprz

gałązki zielonej natki pietruszki, do przybrania

Przystawkę z szynki parmeńskiej i owoców przygotowujemy następująco:

  1. Melon przekroić na pół. Łyżką usunąć pestki i wyrzucić. Każdą połowę przekroić na 8 cienkich kawałków
  2. Odkroić łodygi fig, jeśli się je dodaje. Nie obierać. Ustawić figi ostrym końcem do góry. Pokroić na cztery części, nie rozbrajając do końca. Rozchylić ja, aby powstały piękne „kwiaty”.
  3. Ułożyć na osobnych talerzach po 3-4 plastry szynki parmeńskiej. Na szynce umieścić kawałki melona i „kwiaty” z fig. Można także ułożyć na talerzu kawałki melona i dokładnie przykryć je plastrami szynki parmeńskiej. Dodać figi.
  4. Skropić oliwą i na wierzch zemleć odrobinę pieprzu. Przybrać zieloną natką pietruszki i natychmiast podawać.
Udostępnij: