Tapas z ciecierzycą i kiełbasą chorizo

0

Poniżej prezentujemy danie Tapas z ciecierzycą i kiełbasą chorizo dla 4 osób 

Składniki

7 łyżek oliwy z oliwek

około 2 łyżek octu typu sherry

250 g świeżej kiełbasy chorizo w jednym kawałku

1 drobno posiekana mała cebula

400 g ciecierzycy z puszki

Sól i pieprz

Drobno posiekane świeże oregano albo albo zielona natak pietruszki do przybrania

Kromki świeżego chleba, do podania

 

Tapas z ciecierzycą przyrządzamy następująco:

  1. Do miseczki wlać 6 łyżek oliwy i 2 łyżki octu. Ubić razem mątewką. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej octu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  2. Małym ostrym nożem usunąć osłonkę z kiełbasy. Pokroić chorizo na plasterki grubości 5 mm, następnie przekroić na pół tak, aby powstał kształt półksiężyca.
  3. Resztę oliwy rozgrzać na średnim ogniu na małej patelni. Wrzucić cebulę i, mieszając, podsmażać przez 2-3 minuty, aż będzie dokładnie zarumieniona.
  4. Łyżką cedzakową wyjąć kiełbasę i cebulę. Osączyć na pogniecionym papierowym ręczniku. Przełożyć do miseczki, póki sos jest jeszcze gorący, i dokładnie wymieszać.
  5. Ciecierzycę wyrzucić z puszki na sito. Starannie opłukać pod bieżącą wodą. Nadmiar wody wytrząsnąć. Przełożyć do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Tuż przed podaniem doprawić do smaku. Przełożyć do salaterki i posypać ziołami. Podawać z kromkami świeżego chleba.
Udostępnij: