Zielone Tabbouleh

0

Zielone Tabbouleh potocznie zwane „sałatką libańską” – przepis przeznaczony na 4 porcje

Sałatka idealnie sprawdza się w letnim okresie. Jest orzeźwiająca a do tego wyborne smakuje. Sałatka jest mało kaloryczna (525kcal.) a jednocześnie jest bombą witaminową, wszystko za sprawą dużej ilości warzyw zielonych tj.   ogórek, pietruszka, cebulka dymka. 

Składniki

300 g pszennej kaszy

200 g ogórka

6 cebulek dymek

15 g świeżych listków zielonej natki pietruszki

1 cytryna

Około 2 łyżek czosnkowej oliwy z oliwek

Sól i pieprz

 

Sposób przyrządzenia Zielonego Tabbouleh:

  1. Zagotować wodę w czajniku. Wsypać kasze do żaroodpornej miski. Zalać 600 ml wrzątku i przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej 20 minut, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie.
  2. Podczas gdy kasza się moczy, przekroić ogórek wzdłuż na pół a następnie wzdłuż w 3 paski. Łyżeczką wydrążyć pestki. Paski ogórka pokroić w kostkę. Kostki ogórka przełożyć do miski.
  3. Przyciąć czubki szczypioru cebulek dymek, a białe przekroić wzdłuż na pól. Drobno posiekać i wrzucić do salaterki.
  4. Zieloną natkę pietruszki przełożyć na desce do krojenia i posypać solą. Szerokim nożem drobno posiekać liście i łodyżki. Dodać do miski z ogórkiem i cebulkami dymkami. Otrzeć drobno do salaterki skórkę z cytryny.
  5. Kiedy kasza będzie na tyle chłodna, aby można ją było dotknąć wycisnąć nadmiar wody rękami albo odcisnąć na sicie. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć do salaterki sok z jednej połowy. Dodać 2 łyżki czosnkowej oliwy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby sola i pieprzem, sokiem z cytryną i oliwą. Przykryć folią spożywczą schłodzić do chwili podania.
Udostępnij: